Topuk Ağrısı
Topuk Ağrısı
Topuk ağrısına genellikle plantar fasciitis, ancak topukta diken mevcutsa topuk dikeni sendromu olarak da adlandırılan bir durum topuk ağrısına neden olur. Topuk ağrısı ayrıca stres kırığı, tendinit, artrit, sinir tahrişi veya nadiren bir kist gibi diğer nedenlerden de kaynaklanabilir.
Birkaç olası neden olduğundan, topuk ağrısının doğru şekilde teşhis edilmesi önemlidir. Bir ayak ve ayak bileği cerrahı tüm olasılıkları ayırt edebilir ve topuk ağrınızın altında yatan kaynağı belirleyebilir.
Topuk ağrısına genellikle plantar fasciitis neden olur.
Plantar fasciitis, topuktan ayak parmaklarına uzanan doku bandının (plantar fasya) iltihabıdır. Bu durumda, fasya ilk önce tahriş olur ve sonra iltihaplanır ve bu da topuk ağrısı ile sonuçlanır.
Topuk Ağrısı en yaygın nedeni ayağın hatalı yapısı ile ilgilidir. Örneğin, kemerleri ile ya da aşırı düz ayaklarla ya da yüksek kemerli ayaklarla sorunları olan insanlar, topuk ağrısının gelişimine daha yatkındır.
Destekleyici olmayan ayakkabıların sert ve düz yüzeylerde kullanılması, ayak doku bandına anormal baskı uygular ve topuk ağrısına yol açabilir. Bu, özellikle bir kişi ayakları üzerinde uzun saatler duruyorsa daha belirgindir. Obezite de topuk ağrısının oluşmasına katkıda bulunabilir.
Plantar fasciitis belirtileri şunlardır:
Teşhise varmak için, ayak ve ayak bileği cerrahı tıbbi geçmişinizi ve ayağınızı inceler. Farklı topuk ağrısı tiplerini ayırt etmek için x ışınları veya diğer görüntüleme yöntemleri gibi tanısal görüntüleme çalışmaları da kullanılabilir. Bazen topuk mahmuzları plantar fasciitisli hastalarda bulunur, ancak bunlar nadiren bir ağrı kaynağıdır. Var olduklarında, durum plantar fasciitis / topuk dikeni sendromu olarak teşhis edilebilir.
Plantar fasciitis tedavisi evde başlayabileceğiniz birinci basamak stratejilerle başlar:
İlaçlar: Ağrı ve iltihaplanmayı azaltmak için ibuprofen gibi oral steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) önerilebilir.
Birkaç hafta sonra hala ağrınız varsa, bu tedavi yaklaşımlarından birini veya birkaçını ekleyebilen ayak ve ayak bileği cerrahınıza görünün:
Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?
Topuk ağrısı olan hastaların çoğu cerrahi dışı tedaviye yanıt vermesine rağmen, hastaların küçük bir yüzdesi ameliyat gerektirebilir. Birkaç ay boyunca yapılan cerrahi olmayan tedavinin ardından topuk ağrınız devam ederse, ameliyat kabul edilir. Ayak ve ayak bileği cerrahınız cerrahi seçenekleri sizinle görüşecek ve hangi yaklaşımın sizin için en faydalı olacağını belirleyecektir.
Uzun Vadeli Bakım
Topuk ağrısı tedavisinde ne tür bir tedavi uygulanırsa uygulansın, bu duruma neden olan sebepler deva. Bu nedenle, önleyici önlemlerle devam etmeniz gerekecektir. Destekleyici ayakkabılar giymek, özel ortez cihazların gerilmesi ve kullanılması, topuk ağrısı için uzun süreli tedavinin temelini oluşturur.