Rumeli Caddesi Villa İş Hanı No:4-6
A Blok Kat:2 Kısım:9 Nişantaşı
Şişli, İstanbul
Ayak Bileği Kırıkları (Ayak Bileği Çatlakları)
Kırık ayak bileği, ayak bileği “çatlağı” olarak da bilinir. Bu, ayak bileği eklemini oluşturan kemiklerin bir veya daha fazlasının kırıldığı anlamına gelir.
Kırık bir ayak bileği, tek bir kemikteki basit bir kırıktan, yürümenizi engel olacak kadar bir çok çatlağa uzanabilir ve bu da ayak bileğinizi zorlar ve yük binmemesi için birkaç ay boyunca kilo almamanız ve ayağa yük bindirmemenizi gerektirebilir.
Basitçe söylemek gerekirse, kemikler ne kadar çok kırılırsa, ayak bileği o kadar dengesiz hale gelir. Hasar görmüş bağlar da olabilir. Ayak bileği bağları ayak bileği kemiklerini ve eklemleri yerinde tutar.
Ayak bileği kırıkları her yaştan insanı etkilemektedir. Doktorlar, geçtiğimiz 30 ila 40 yıl boyunca daha yaşlı olan “yüksek doğum” popülasyonuna bağlı olarak, kırık ayak bileklerinin sayısında ve şiddetinde bir artış olduğuna işaret ettiler.
Ayak Bileği Anatomisi
Üç eklem, ayak bileği eklemini oluşturur:
- Tibia – Kavalkemiği
- Fibula – Alt bacağın daha küçük kemiği
- Talus – Topuk kemiği (calcaneus) ile tibia ve fibula arasında duran küçük bir kemik
Tibia ve fibula, ayak bileğini oluşturan belirli parçalara sahiptir:
- Medial malleol – Tibia’nın iç kısmı
- Posterior malleol – Arka kısmı
- Lateral malleol – Fibula sonu
Doktorlar ayak bileği kırıklarını kırık kemik bölgelerine göre sınıflandırır. Örneğin, fibula sonundaki kırığa yanal malleol kırığı, ya da hem tibia hem de fibula kırılırsa, bimalleolar kırığı olarak adlandırılır.
Ayak bileği kırıklarında iki eklem yer alır:
- Ayak bileği eklemi – Tibia, fibula ve talusun buluştuğu yer
- Syndesmosis eklemi – Bağlar tarafından bir arada tutulan tibia ve fibula arasındaki eklem
Birden fazla bağ, ayak bileği ekleminin stabil olmasına yardımcı olur.
Ayak Bileği Kırığının Nedenleri Nelerdir?
- Bileğinizi bükmek veya döndürmek
- Ayak bileğini döndürmek
- Açma veya düşme
- Bir araba kazası sırasındaki etki
Ayak Bileği Kırığı Belirtileri
Ciddi bir ayak bileği burkulması kırılmış bir ayak bileği ile aynı şekilde hissedilebildiğinden, her ayak bileği yaralanması bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Kırık bir ayak bileği için ortak belirtiler şunlardır:
- Şişme
- Morarma
- Ani ve şiddetli ağrı
- Bileğin hassaslaşması
- Yaralanan ayağa ağırlık konulamaması
- Özellikle ayak bileği eklemi çıkık ise deformite olması
Tedavi: Lateral Malleolus Kırığı
Yanal malleol kırığı, fibula kırığıdır. Fibula’nın kırılabileceği farklı seviyeler vardır. Kırığın seviyesi tedaviyi belirler.
Cerrahi Olmayan Tedavi
Ayak bileğinizin stabil olması durumunda ameliyat gerekmeyebilir, bu da kırık kemiğin yerinde olmadığı veya neredeyse yerinden çıktığı anlamına gelir. Ayak bileğinin stabil olup olmadığını görmek için stres röntgeni yapılabilir. Gereken tedavi tipi kemiğin nerede kırıldığına da bağlı olabilir.
İyileşirken kırığı korumak için birkaç farklı yöntem kullanılır. Yüksek tenis ayakkabısından kısa bacak alçıya kadar bir çok yöntem kullanılabilir. Bazı doktorlar hastaların hemen bacağına ağırlık yüklemesine izin verirken, diğerleri 6 hafta beklemişlerdir.
Kırık parçalarınızın iyileşme sürecinde yerinden çıkmadığından emin olmak ve ayak bileği röntgenlerinizi çektirmek için doktorunuza düzenli olarak kontrole gitmelisiniz.
Cerrahi Tedavi
Kırık yerinde değilse veya ayak bileğiniz stabil değilse, kırığınız ameliyatla tedavi edilebilir. Bu tip bir işlem sırasında, kemik parçaları ilk önce normal olması gereken yerlere yeniden konumlandırılır. Kemiğin dış yüzeyine tutturulmuş özel vidalar ve metal plakalar ile birleştirilirler. Bazı durumlarda, kemik parçalarını iyileşirken bir arada tutmak için kemiğin içindeki bir vida veya çubuk kullanılabilir.
Tedavi: Medial Malleolus Kırığı
Medial malleol kırığı, alt bacağın içindeki tibiada bir kırılmadır. Kırıklar medial malleolün farklı seviyelerinde ortaya çıkabilir.
Medial malleol kırıkları sıklıkla fibula kırığı (lateral malleol), tibia sırtının kırığı (posterior malleol) veya ayak bileği ligamentlerinde yaralanma ile ortaya çıkar.
Cerrahi Olmayan Tedavi
Kırılma yerinde değilse veya çok küçük parçalarda çok düşük bir kırılma ise, ameliyat olmadan tedavi edilebilir.
Kırık ve ayak bileğinin stabil olup olmadığını görmek için bir stres röntgeni yapılabilir.
Kırık kısa bacak dökümü veya çıkarılabilir bir destek ile tedavi edilebilir. Genellikle yaklaşık 6 hafta boyunca bacağınıza ağırlık vermekten kaçınmanız gerekir.
Kırığın pozisyonunun değişmediğinden emin olmak ve röntgen için doktorunuzu düzenli olarak görmeniz gerekmektedir.
Cerrahi Tedavi
Kırık yerinde değilse veya ayak bileği stabil değilse, ameliyat önerilebilir.
Bazı durumlarda, kırık yerinde olmasa bile ameliyat düşünülebilir. Bu, kırılma riskini azaltmak ve ayak bileğini daha erken hareket ettirmenizi sağlamak için yapılır.
Bir medial malleol kırığı, ayak bileği ekleminin çarpılmasını veya girintilenmesini içerebilir. Gömülü bir kırığı onarmak için kemik grefti gerektirebilir. Bu greft, yeni kemiğin büyümesi için bir iskele görevi görür ve daha sonra artrit geliştirme riskini azaltabilir.
Kırığa bağlı olarak, kemik parçaları vidalar, bir plaka veya farklı teknikler kullanılarak sabitlenebilir.